Αναρτήθηκε από: aedegreece | 23/03/2011

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση / Comenius – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, με τίτλο: «Diversity in Europe – a common voice for a sustainable development»

To 1o Γυμνάσιο Χαϊδαρίου συμμετέχει στο διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση / Comenius – Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις, με τίτλο: «Diversity in Europe – a common voice for a sustainable development» (Διαφορετικότητα στην Ευρώπη – μια κοινή φωνή για την αειφόρο ανάπτυξη), που έχει διάρκεια 2 ετών και έναρξη την 1/8/2009.
Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο Διευθυντής Απόστολος Ψαρρός και η καθ. Πληροφορικής Δέσποινα Μωϋσίδου.
Από την έναρξη του προγράμματος υπήρξε διαρκής συνεργασία με την τ.Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β/θμιας Γ΄Αθήνας κ. Σ. Δημητρίου , η οποία ήταν και η εμπνευστής και οργανώτρια του προγράμματος.
O σκοπός του προγράμματος είναι να εξετάσει τις πολιτιστικές διαφορές στην Ευρώπη, να μελετήσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών, τις κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται παγκοσμίως και να εστιάσει στην αειφόρο ανάπτυξη, καταναλωτική ευαισθητοποίηση, περιβαλλοντική συνείδηση, διαφύλαξη της υλικής και πνευματικής κληρονομιάς της πολυπολιτισμικής Ευρώπης.
Βασικός επίσης σκοπός της εκπόνησης προγραμμάτων όπως το Comenius είναι η υλοποίηση της ιδέα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, που επιτρέπει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τη μελέτη των πολιτιστικών διαφορών μεταξύ των λαών και την ανάπτυξη ανεκτικότητας, σεβασμού και ειλικρίνειας μεταξύ των μελών.
Στόχοι του προγράμματος είναι η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τους λαούς, τους τόπους και τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης όπου βρίσκονται τα συνεργαζόμενα σχολεία, η απόκτηση εμπειριών συνεργασίας και σύμπραξης των μελών και η προσέγγιση της κουλτούρας, της νοοτροπία, του τρόπου ζωής, της τέχνη, των παραδόσεων και των εθίμων των συμμετεχόντων χωρών.
Tα σχολεία που εμπλέκονται σε αυτό το project είναι:

1 XIII Liceum Ogolnokształcace Πολωνία
2 Staatliche Realschule Mering Γερμανία
3 Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina Σλοβενία
4 Paphos Technical School Κύπρος
5 Istituto di Istruzione Superiore”E.Amaldi’ Ιταλία
6 1o Gymnasium Chaidariou Ελλάδα
7 Atlanten videregående skole Νορβηγία

Τη δεύτερη χρονιά (2010-2011) η συνεργασία επικεντρώνεται στα περιβαλλοντικά προβλήματα και κυρίως τις κλιματικές αλλαγές και αναζητά τρόπους αειφόρου ανάπτυξης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα ήταν η γνώση της Αγγλικής γλώσσας και κριτήριο επιλογής η προηγούμενη συμμετοχή τους σε καινοτόμες δράσεις και κυρίως σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (πρόγραμμα Νέας Γενιάς – πρωτοβουλίες νέων και τα e-twinning προγράμματα) καθώς και η συμμετοχή και δράση τους στα πλαίσια των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που εκπονήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο σχολείο .

Η πρώτη συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 στην Κρακοβία της Πολωνίας
Η δεύτερη, το Δεκέμβριο του 2009, στη Σαρδηνία της Ιταλίας
Η τρίτη, τον Μάρτιο του 2010, στην Πάφο της Κύπρου
Η τέταρτη, το Μάϊο του 2010, στο Μόναχο της Γερμανίας
Η πέμπτη, τον Οκτώβριο του 2010, στην Αντόβσκινα της Σλοβενίας
Η έκτη πραγματοποιείται στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2011 και η τελευταία,
Η έβδομη στην Κριστιανσούντ της Νορβηγίας

Στη συνάντηση στην Ελλάδα οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά σε διεθνείς ομάδες, σύγκριναν και βρήκαν τις διαφορές και τις ομοιότητες σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην περιοχή τους .
Για τις ανάγκες προβολής και δημοσιοποίησης του προγράμματος έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα: http://xiii-lo.krakow.pl/strony/comenius/en
Για τη συνεργασία και επικοινωνία των συμμετεχόντων του προγράμματος δημιουργήθηκε ένα Συνεργατικό περιβάλλον (wiki), όπου τα μέλη μπορούν να μπουν με τη χρήση του e-mail τους και ενός κωδικού πρόσβασης: http://eurocosmos.pbwiki.com.

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: